11 Ekim 2017 Çarşamba

Ele Kıymık Batması


Elinize herhangi bir iş ile uğraşırken odun vb. cisimlerdeki kıymıklar batabilir ve bu son derece acı veren bir durumdur. Çoğu insan elindeki kıymıkları çıkarmak için yanlış yol izler ve mikrop kapabilmektedir. Aşağıdaki yazımıza elinize kıymık battığında nasıl sağlıklı bir şekilde çıkaracağınıza dair bilgiler yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Kıymık Batması Nedir ? 


Tahta veya benzeri küçük parçaların deriye, ete girmesine kıymık denir. Kıymık acıya ve zonklamaya sebep olur. Kıymık genellikle steril bir cımbızla veya cımbızla alınamayan durumlarda steril bir iğne ile çıkarılabilir. Ancak bazı durumlarda ciltten çıkarılması o kadar da kolay olmaz. Bazen deri altına girdiğinde gömülü kalabilir. Çıkarılmadığında ise cilt altında iltihaba neden olur. Bu durumda acı ve ağrı artabilir. O zaman bir hekime müracaat edilmelidir. Kıymığı kolaylıkla çıkarmak için bazı yöntemler denenebilir. Kesinlikle steril olmayan iğne veya sivri uçlu metal malzemelerle çıkarılmaya çalışılmamalıdır.  Kıymık battığında eğer çok küçükse, kendi kendine yüzeye gelmesini bekleyebiliriz. Eğer kendi kendine yüzeye gelmiyorsa ve kişiyi rahatsız ediyorsa o zaman farklı yöntemler denenebilir.

Elde Kıymık Batması Nasıl Çıkarılır ? 



Steril cımbız:  Küçük kıymık parçaları steril cımbızla çıkartılabilir. Öncelikle cımbız alkol ile sterilize edilir. Kıymık bütünüyle görünüyorsa ve çıkarılmasında daha fazla zarar verme sakıncası yoksa cımbız ile ucundan tutulup hafifçe dışarı çekilir. Bu uygulama kıymık deriye tamamen gömülü olmadığında yapılabilir. Daha da gömülü ise ve cımbızla gelmiyorsa iğne ile kıymığın ucunu kaldırıp kıymığı çıkarmayı denemelisiniz. 


Steril İğne: Cımbızla çekilemeyen durumlarda kıymık deriye iyice gömülmüş ise iğne kullanılması önerilir. İğne alkol ya da kolonya ile iyice sterilize edilir. Ardından iğnenin ucu ile kıymığın battığı yerdeki ölü dış deri tabakası kazınır. Kıymığa ulaşılmaya çalışılır. Batan bölge kızarmış ve ağrıyorsa bir de kanama başlamışsa iğnenin ucunu sürekli dürtmemeye özen gösterilmelidir.

İğne yöntemi acıya ve ağrıya neden olabilir. Bu nedenle çok önerilen bir çözüm değildir.

Kıymığı çıkardıktan sonra bölgeyi sıcak su ve sabunla yıkayıp üzerine antibiyotikli krem sürüp yara bandıyla kapatmalıyız. Enfeksiyona maruz kalmamasına özen göstermeliyiz. İyileşme bu süre içinde gerçekleşmezse bir hekime başvurulmalıdır.


Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder