6 Ocak 2015 Salı

Tırnak Hastalıkları

Tırnak Hastalıkları
Tırnak hastalıkları çok çeşitli nedenlerden kaynaklı ortaya çıkabilmekte ve farklı etkiler ile tırnağınızı etkileyebilmektedir. Tırnakta meydana gelen hastalığın belirlenmesi, tedavisi ve önlenmesi doktorlar tarafından yapılmalıdır. Bu makalede merakları gidermek ve ön bilgi vermek amacı ile tırnak hastalıkları hakkında bilgi verilmektedir. 

Tırnak Hastalığı 



Bir tırnak hastalığı veya onychosis bir hastalık veya deformite olan tırnak ile kendini göstermektedir. Tırnak derinin ürettiği bir yapı olmasına ve cilt ekinin olmasına rağmen , tırnak hastalıklarının başka tıbbi durumlarla ilgili kendi belirti ve semptomlarına sahip oldukları için ayrı bir sınıflandırması vardır. Enfeksiyon veya enflamasyon belirtileri gösteren bazı tırnak koşulları tıbbi yardım gerektirebilir. Aşağıda sizlere bu hastalıklar hakkında bilgi verilmektedir. 

Tırnak Hastalıkları Nelerdir ? 

Onychia bir bir iltihap oluşumu ile tırnağın (tırnak plakasının çevreleyen doku) tırnak kıvrımların irin dolmasıdır.  Onychia, mikroskopik patojenlerin küçük yaralar yoluyla ortaya çıkmasından kaynaklanır .
Tırnak batması , genel olarak  parmak ya da ayak parmakları ya da etkileyebilir. Bu durumda, tırnak tırnak yatağının bir veya iki tarafını keser, iltihaplanma ve muhtemelen enfeksiyonla sonuçlanır. Parmaklarda bu durumun göreceli nadirliği, zeminden veya ayakkabından kaynaklı ayak parmağına karşı basıncın temel bir faktör olduğunu göstermektedir. Yürüme veya diğer fiziksel rahatsızlıklarla ilgili hareketler soruna katkıda bulunabilir. Hafif tırnak batması, özellikle enfeksiyon yokluğunda, tırnak kesilerek ve yuvarlanarak tedavi edilebilir. Genellikle enfeksiyon içeren daha ileri vakalar  iç kısmının kemikli orijininden aşağıya cerrahi olarak çıkarılması ve nüksetmeyi önlemek için matrisi ya da 'kökü' termal olarak ya da kimyasal olarak koterize ederek tedavi edilir. Bu ameliyat matrisektomi olarak adlandırılır. En iyi sonuçlar, matrisi fenol ile koterize ederek elde edilir . Vandenbos Prosedür sağlıklı bir tırnak ve tırnak matrisi etkilemeden fazla tırnak kat doku eksizyonu odaklanan bir çok etkili bir yöntemdir. Vandenbos prosedürü, normal tırnağın değiştirmeden Onikokriptozun giderilmesinde yüksek başarı oranları göstermektedir.  Bir başka, daha az etkili, tedavi eksizyondur matrisin, bazen 'soğuk çelik prosedürü' olarak adlandırılır.
Onikodistrofi , bleomisin , hidroksiüre veya 5-flüorourasil içerenkanser kemoterapisinden kaynaklanabilen  tırnakların bir deformasyonudur . Tırnapın rengini veya diskromiyi içerebilir.
Onychogryposis aynı zamanda "ram's-boynuz tırnak" denilen, bir kalınlaşma ve eğrili tırnağı ifade ede. Bu genellikle matrisin yaralanmasının sonucudur. Kısmen kalıtsal olabilir ve uzun süreli ihmallerin bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Genellikle ayak başparmağında görülür ancak tırnaklarda olduğu gibi diğer ayak parmaklarında da görülebilir. Etkilenen bir tırnakta çok sayıda yiv ve çıkıntı vardır, rengi kahverengimsidir ve bir tarafta diğerinden daha hızlı büyür. Kalın kavisli çivinin kesilmesi zordur ve çoğu zaman çürümeye devam eder ve sorunu daha da kötüleştirir.


Onikoliz tırnağın açıkta kalan kısmının tırnak yatağından gevşetilmesidir, genellikle serbest kenardan başlayarak lunulaya devam eder. Sık sık bir ilişkili içsel bozukluk , travma , enfeksiyon , tırnak mantar , alerji için donanım ürünleri tırnak veya yan etkilerini ilaçlar .
Onikommadez , bir tırnağın tırnak yatağından ayrılması ve düşmesidir . Sık karşılaşılan nedenler arasında lokalize enfeksiyon , matris yatağında küçük yaralanma veya ciddi sistematik hastalık sayılabilir. Bazen kanser için kemoterapi veya röntgen tedavilerinin bir yan etkisidir. Hastalığın nedeni ortadan kalktıktan sonra yeni bir tırnak plakası oluşacaktır.
Onikomikoz olarak da bilinen, tinea unguium , bir bulaşıcı enfeksiyon olarak mantar organizmalarının neden olduğu bir rahatsızlıktır.  Tırnak mantarı renk değişimi , kalınlaşma , ve sararmadır. Hafif onikomikoz bazen bir kombinasyonu yanıt topikal antifungal ilaç bazen özel olarak uygulanan tıbbi tırnak cilaları ile tedavi edilir. İleri onikomikoz için, özellikle birden fazla tırnağın enfekte olması durumunda , sistematik ilaçlar (haplar) tercih edilir. Ev ilaçları, etkinlikleri tartışmalı olsa da, sıklıkla kullanılmaktadır.
Onikofosis , tırnaktaki azgın epitelin büyümesidir.
Onikoptoz , tamamen veya kısmen bir veya daha fazla tırnapın periyodik dökülmesidir. Bu durum, sifiliz gibi bazı hastalıkları takip edebilir veya ateş , travma, sistemik rahatsızlıklar veya ilaçlara ters reaksiyondan kaynaklanabilir.
Kırılgan tırnaklar olarak da bilinen Onychorrhexis , tırnakların veya ayak tırnaklarının kırılmasıyla gevreklik göstermektedir.
Paronişi ,tırnak ve derinin birleştiği yerde bakteriyel veya fungal bir enfeksiyondur .
Koilonychia , demir eksikliğinden dolayı tırnağın yukarı doğru kıvrılması (kaşık şeklinde olması) şeklindedir. Normal değişim süreci: kırılgan tırnaklar, düz tırnaklar, kaşık şeklindeki tırnaklar.
Subungual hematom , tırnağa travma, tırnak altında kan veya hematom toplanmasıyla sonuçlandığında meydana gelir. Akut bir yaralanma veya cılız ayakkabılarla koşma gibi tekrarlanan küçük travmalardan kaynaklanabilir. Akut subungual hematomlar oldukça ağrılıdır ve genellikle kanda tırnağa küçük bir delik açılarak serbest bırakılarak tedavi edilir. Delme ve termal koter , deliği oluşturmak için yaygın yöntemlerdir.  .
Onikomatrikom , tırnak matriksinin tümörü.
Nail Pemfigus , oto-immün bir hastalıktır.
Erythronychia , bazı enflamatuar koşullar nedeniyle tırnaktaki kırmızı bantlar görülür.
Melanonychia , tırnağın siyah veya kahverengi bir renk değişikliğidir. Farklı nedenlerden kaynaklı oluşur. 

Tırnak Değişiklikleri 

Tırnak muayenesi vücudun iç durumu hakkında da ipuçları verebilir. Tırnak hastalığı çok ince olabilir ve bu özel tıp alanlarına odaklanan bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.  Fakat aşağıdaki durumlar genel olarak tırnakta değişikliklere neden olurlar. 

  • Tırnakta kırılganlık demir eksikliği, tiroid sorunları ve bozulmuş böbrek fonksiyonu ile ilişkilidir.
  • Yarma ve yıpranma sedef hastalığı ve folik asit , protein ve C vitamini eksiklikleri ile ilişkilidir.
  • Olağandışı kalınlık dolaşım problemleri ile ilişkilidir. 
  • Koilonychia  demir eksikliği anemisi ya da vitamin B 12 eksikliği ile alakalıdır. 
  • Tırnakların çukurlaşması sedef hastalığı ile ilişkilidir. 
  • Tırnak yatağının sararması kronik bronşit, lenfatik problemler, diyabet ve karaciğer bozuklukları ile ilişkilidir. 
  • Kahverengi veya bakır tırnak yatakları arsenik veya bakır zehirlenmesi ve yerel mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. 
  • Kızarıklık kalp durumlarıyla ilişkilidir. 

Tırnak Hastalıkları Tedavisi 

Şüpheli tırnak mantarı vakalarının yaklaşık yarısında, mantar enfeksiyonu yoktur, ancak sadece bazı tırnak distrofisi vardır.  Oral antifungal tedaviye başlamadan önce sağlık uzmanı bir mantar enfeksiyonunu doğrulamalıdır.   Enfeksiyonu olmayan kişilere tedavinin uygulanması gereksiz sağlık hizmetidir ve yan etkilere gerek kalmadan maruz kalmasına neden olur. Bu örnekten anlaşılacağı gibi herhangi bir tedaviye başlamada önce muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

Tırnakta Gözlemlenen Bozukluklar yazımıza da bakabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından yazabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder