28 Aralık 2014 Pazar

Ciltte Kahverengi Lekeler

Ellerde oluşan kahverengi lekelere değindiğimiz blog sayfamızda sadece ellerde değil ciltte görülen bu kahverengi lekeler içinde bir yazı derledik. Ciltte oluşan kahverengi lekelerin nasıl meydana geldiklerini ve nasıl kurtulacağınıza dair bilgiler aşağıda yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Kahve Rengi Lekeler Deride Nasıl Oluşur  ? 

Ciltte Kahverengi Lekeler


Tıp dilinde olarak “lentigo” olarak adlandırılan bu kahverengi lekeler melanosit adı verilen hücrelerin koyu kahverengi renkli melanin pigmenti üretmesi sonucu meydana gelir. Bu kahverengi lekelerin oluşumuna zemin hazırlayan en önemli etken güneşten gelen güneş ışınlarıdır. Lentigoların %63`ü güneş kaynaklı, %13`ü ise yaşlanma kaynaklı oluşmaktadır.Genelde yüz bölgesinde gözlemlendikleri için yüz lekeleri olarak da bilinmektedir. İlerleyen yaş faktörü ile artan kahverengi lekeler ya da karanlık noktalar ise yaşlılık lekeleri olarak bilinir.



Deride Kahve Rengi Lekeleri Oluşturan Nedenler


Gebelik de kahverengi lekelerin oluşmasında önemli bir etkendir. Hamilelik sürecinde bedende hormonal bir takım değişiklikler meydana gelmektedir. Bunların dışında bazı ilaçların kullanımı, bitki ve sebze yağları da güneşe maruz kalma durumunda kahverengi leke oluşumuna neden olabiliyor. Bu kahverengi lekelere karaciğerdeki bir sorunun neden olduğu düşüncesi ise yanlış bir inanıştır.

Kahve Rengi Lekelerden Kurtulmak İçin Ne Yapmalıyız?


Eğer cildinizde bu türden kahve rengi lekeler mevcut ise, endişeye kapılıp korkmanıza hiç gerek yok, çünkü bu tür lekelerden kurtulmak için, Avrupa ve Amerika da, kişisel cilt bakımında göz bebeği haline gelen, son dönemlerde de, ülkemizde de günden güne popülerliği artan, bir kimyasal peeling uygulaması olan TCA Asit'i uygulaması sayesinde bu lekelerden ve bu lekeler sonucu, deride oluşmuş izlerden, tamamen kurtulabilirsiniz. Üstelik bu oldukça ekonomik olan yöntemi, evde başka bir kimseye ihtiyaç duymadan, kendi başınıza da uygulayabilirsiniz.

Kahverengi lekelerin giderilmesinde, TCA Asit'inden yararlanabilirsiniz. Bunun için uygulama öncesi, cildinizde yer alan bu kahve rengi lekelerin, deriniz de kapsadı alanı kolonya yardımı ile temizlendikten sonra, kuruma işlemi için beş dakika bekleyin.


Kahve rengi lekelerin yer aldığı bölgedeki deri, hijyenik olarak temizlendikten sonra, bu sorunlu bölgeye, melanosit adı verilen, hücrelerin koyu kahverengi renkli melanin pigmenti üretmesini, engellemek amacı ile, % 30'luk TCA Asit'i, deride lekeli bölgeye, iki yada üç dakika içerisinde hızlı bir şekilde bir pamuk yada kulak karıştırıcı çubuğu yardımı ile sürülür. Sürme işlemi bittikten sonra, ortalama 5- 10 dakika içerisinde asit sürülen yüzeyde, TCA Asit'inin etkisi ile, deride beyazlaşma oluşur. Bu deride oluşan beyazlaşma, iki üç saat sonra kendiliğinden geçecektir. Aynı zamanda bu işlemler sırasında, TCA Asit'i sürülen bölgede, hafif ölçekli acı ve yanma oluşur. Bu hafif ölçekli acı ve yanma durumu 5 dakika sonra ortadan kalkar. 

TCA sürme işlemi sona erdikten sonra 3-4 dakika beklenip cilt suyla yıkanır. Bu arada damacana su kullanmanızı tavsiye ederiz. Suyla yıkama işlemi bittikten sonra kurulanan cilde iyileştirici merhem sürülür. Cilt 5 gün ile 1 hafta arası bir süreçte soyulacaktır. Soyulma bitene kadar bu iyileştirici merhem sabah akşam cilde uygulanır. TCA ayda bir sefer kahve rengi lekeler tamamen silinene kadar uygulanır. İki uygulama arasında minimum 21 gün yani 3 hafta beklenmelidir.

TCA Asit Uygulaması Sonrası Bakım Nasıl Yapılır ? 


Cildin üst tabakasının soyulmasının ardından ortaya çıkan taze cilt güneşe karşı çok hassas olduğundan cildin ısı ve ışıktan korunması sağlanmalıdır. TCA uyguladıktan sonra cildiniz de kızarma ve kabuklanma olacaktır, bu kabuklanma süreci cilde kahve renkli olan istenmeyen derinin, teninizde ayrılması anlamına gelmektedir ki, bu soyulma sonrası oluşan kabukları kendiniz yolmayınız ! bırakınız oluşan bu kabuklar, kendiliğinden derinizde ayrılsınlar. Sorunlu olan derinin kabuklanması ve soyulması geçici derinizin alt tabakasında oluşan taze derinin eski derinin yerini alıncaya kadar oluşan bir durumdur.


Leke silme işleminde TCA kullandıktan sonra iyileştirici merhem hazırlamanız gerekiyor, bu merhem yaranın hızlı iyileşmesini sağlayacaktır. Merhem için bir tüp %40 çinko oksitli herhangi bir pişik kremi, 1 tüp madecassol, 10 ml e vitamini, 10 ml b5 vitaminini boş bir kapta iyice karıştırın. Hızlı iyileştirici ve soyulma kolaylaştırıcı merheminiz hazır.

Kendi hazırladığınız bu metot ile kahve rengi leke rahatsızlığından, üç ay gibi bir sürede, sorununuzu çözüme kavuşturmuş olursunuz. Bu TCA Asit'i kimyasal peeling uygulaması için yukarıdaki verdiğimiz malzemeleri, ” https://doakimya.com/urun/tca-30 ” firmasından gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.



Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bize ulaştırabilirsiniz. Ellerdeki lekeler için Elde Oluşan Lekeler yazımıza da ayrıca bakabilirsiniz. Cildinizde meydana gelen lekelerin farklı nedenleri için doktorunuzla konuşmayı unutmayınız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder