Siğil
Siğiller genel anlamda cildin bütünüyle aynı renkte olan, küçük, kaba ve sert gelişimlerdir. Genellikle ellerde ve ayaklarda oluşan siğiller bulaşıcı özelliklerinden kaynaklı diğer yerleri de etkileyebilirler. Herhangi bir kişide bir veya daha fazla siğil görülebilir. Siğiller bulaşıcı olduklarından kaynaklı herhangi bir yerinizde var olan siğil başka bölgelere sıçrayabilir.Siğiller, bir tür insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonundan dolayı oluşmatadır. Riski arttıran faktörlere dikkat etmek gerekmektedir; halka açık duşların kullanımı, enfeksiyonlu biriyle yaşamak, enfeksiyonlu biriyle cinsel ilişkiye girmek. Virüs vücud açık yaralardan kaynaklı temas yoluyla girdiği düşünülmektedir. Yaygın siğiller, plantar siğiller , filiform siğiller ve genital siğiller dahil olmak üzere çeşitli tipler mevcuttur. Genital siğiller genellikle cinsel yolla bulaşmaktadır.
Siğil Çeşitleri
Siğiller insan papilloma virüsünden (HPV) dolayı meydana gelen bir sağlık sorunudur. Bilinen yaklaşık 130 insan papilloma virüsü türü tanımlanmıştır. HPV genellikle deri veya genital bölgede yaşanan skuamöz epiteli enfekte etmektedir, fakat her HPV tipi tipik olarak yalnızca vücut üzerinde birkaç spesifik bölgeyi enfekte edebilir. Birçok HPV tipi, enfekte oldukları bölgede, genellikle "siğil" ya da "papilloma" olarak adlandırılan iyi huylu bir büyüme yol açar. En yaygın HPV ve siğil tipleri şu şekilde sıralanabilir:
Yaygın siğiller: HPV tip 2 ve 4 (en yaygın); ayrıca 1, 3, 26, 29 ve 57 tipleri ve diğerleri.
Kanserler ve genital siğiller: "yüksek riskli" HPV tipleri kanserler, özellikle rahim ağzı kanseri ile ilişkilidir ve ayrıca bazı vulvar , vajinal , penis , anal ve bazı orofaringeal kanserlere de neden olabilir. "Düşük riskli" tipler siğiller veya diğer koşullarla ilişkilidir. Yüksek risk barındıran HPV türleri: 16, 18 (en rahim ağzı kanserine neden olur); ayrıca 31, 33, 35, 39, 45, 52, 58, 59 ve diğerleri.
Plantar siğiller (verruca): HPV tip 1 (en yaygın); ayrıca 2, 3, 4, 27, 28 ve 58 tiplerinde ve diğerleri.
Anogenital siğiller (condylomata acuminata veya venereal siğiller): HPV tip 6 ve 11 (en yaygın); ayrıca 42, 44 ve diğerleri. Düşük riskli: 6, 11 (en yaygın); ayrıca 13, 44, 40, 43, 42, 54, 61, 72, 81, 89 ve diğerleri.
Verruca plana (yassı siğiller): HPV tipleri 3, 10 ve 28.
Elde Siğil ve Tedavisi
Ellerde yaşanabilecek siğillerde yukarıda bahsettiğim üzere HPV'den kaynaklıdır. Ve ellerde olan siğiller daha bulaşıcıdır çünkü elimiz gün boyu bir yerlere değmektedir. Bazen tokalaşırız, bazen elimizde ki bir şeyi başka birine veririz ve ellerimizde var olan siğiller başka birine bulaşır. Bunun da ötesinde kötü görünümünden kaynaklı siğilleri tedavi etmek isteriz ve tedavisi gerekir.
Ellerde var olan siğilleri tedavi etmek için kullanabileceğiniz en etkili yöntem TCA uygulamasıdır. Bu uygulamayı bir uzman ve ya dermatolog tarafından yaptırmanız gerekebilir çünkü sıkıntıya neden olabilecek bir uygulamadır. Bunun yanında asetik asitin bir türevi olan TCA'nın etkisi oldukça yüksektir. TCA 70 ile siğillerin üzerine topikal olarak yapılabilecek uygulama siğilleri ortadan kaldıracaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder