7 Şubat 2019 Perşembe

El Tırnak Mantarı

El tırnak mantarı, ayak tırnak mantarından farklı bir durum değildir ve aslında ikisi ile mücadele aynıdır. El tırnak mantarı daha az görülse de açıktan zarar verdiği için daha çok önemsenmektedir. Sonuçta eldiven giymediğiniz zaman el tırnak mantarınız görülecektir. Bunun için insanlar daha hızlı önlem almak isterler ve duruma müdahale etmek isterler. Bu yazımızda el tırnak mantarının ne olduğu ve tedavisinin nasıl yapıldığına dair bilgiler yer almaktadır. İyi okumalar dileriz. 

El Tırnak Mantarı Nedir ? 



Tırnak mantarı, tırnağınızın  ucunun altında beyaz veya sarı bir nokta olarak başlayan yaygın bir durumdur. Mantar enfeksiyonu derinleştikçe, tırnak mantarı tırnağınızın renginin bozulmasına, kalınlaşmasına ve kenarda ufalanmasına neden olabilir. Birkaç tırnağı etkileyebilir.
El Tırnak Mantarı

Durumunuz hafifse ve sizi rahatsız etmiyorsa, tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Tırnak mantarınız ağrılıysa ve kalınlaşmış tırnaklara neden olmuşsa, kişisel bakım adımları ve ilaçlar size yardımcı olabilir. Ancak tedavi başarılı olsa bile, tırnak mantarı sıklıkla geri gelir.

Tırnak mantarı ayrıca onikomikoz olarak da adlandırılır. Mantar, ayak parmaklarınızla ayak derinizin arasındaki bölgeleri etkilediğinde, buna sporcu ayağı (tinea pedis) denir.


Tırnak Mantarı Belirtileri 


Tırnaklarınızdan biri veya daha fazlası için tırnak mantarı belirtileri aşağıdaki gibidir ; 

  • Kalınlaşmış tırnaklar 
  • Beyazımsı ile sarı-kahverengi renk değişimi
  • Gevrek, ufalanan veya yırtık pırtık tırnaklar
  • Şekil bozukluğu
  • Tırnaklarınız altında biriken artıkların neden olduğu koyu renk
  • Tırnaklarınızdan gelen kötü koku


Tırnak mantarları el  tırnakları etkileyebilir ancak ayak tırnaklarında daha yaygındır.

Tırnak Mantarı Nedenleri 


Mantar tırnak enfeksiyonlarına çeşitli mantar organizmaları (mantarlar) neden olur. En sık rastlanan neden dermatofit adı verilen bir mantar türüdür. Maya ve küfler de tırnak enfeksiyonlarına neden olabilir.  Mantar tırnak enfeksiyonu her yaşta insanda gelişebilir, ancak daha yaşlı yetişkinlerde daha yaygındır. Tırnak yaşlandıkça kırılgan ve kuru olabilir. Tırnaklarda ortaya çıkan çatlaklar, mantarların girmesine izin verir. Diğer faktörler - örneğin ayaklara kan dolaşımının azalması ve zayıf bir bağışıklık sistemi gibi - bir rol oynayabilir. Ayak tırnağı mantar enfeksiyonu sporcunun ayağından (ayak mantarı) başlayabilir ve bir tırnaktan diğerine yayılabilir. Ancak başka birinden enfeksiyon kapmak nadirdir. 

Tırnak Mantarını Önleme 


Aşağıdaki alışkanlıklar tırnak mantarına neden olabilecek tırnak mantarlarını veya yeniden enfeksiyonlarını ve sporcu ayağını önlemeye yardımcı olabilir:

  • Ellerinizi ve ayaklarınızı düzenli olarak yıkayın. Enfekte bir tırnağa dokunduktan sonra ellerinizi yıkayın. Yıkadıktan sonra tırnaklarınızı nemlendirin.
  • Tırnakları düz bir şekilde kesin, kenarları bir törpü ile düzleştirin ve kalınlaştırılmış alanları törpüleyin. Her kullanımdan sonra  tırnak malzemelerinizi dezenfekte edin.
  • Ter emici çoraplar giyin veya gün boyu çoraplarınızı değiştirin.
  • Nefes alan malzemelerden yapılmış ayakkabılar seçin.
  • Eski ayakkabıları atın ya da dezenfektanlar veya antifungal tozlar ile tedavi edin.
  • Havuz alanlarında ve soyunma odalarında ayakkabı giyin.
  • Her müşteri için sterilize edilmiş manikür aletlerini kullanan bir tırnak salonu seçin.
  • Tırnak cilası ve yapay tırnaklardan vazgeçin. 


Tırnak Mantarı Tedavisi 


Mantar tırnak enfeksiyonlarının tedavisi zor olabilir. Kişisel bakım stratejileri ve reçetesiz satılan (reçetesiz) ürünler yardımcı olmadıysa, doktorunuzla konuşun. Tedavi, durumunuzun ciddiyetine ve buna neden olan mantarın türüne bağlıdır. Sonuçları görmek aylar alabilir. Ve tırnak durumunuz düzelse bile, tekrarlanan enfeksiyonlar sık ​​görülür. 

  • Doktorunuz, ağız yoluyla aldığınız veya tırnağınıza uyguladığınız mantar önleyici ilaçları reçete edebilir. Bazı durumlarda, oral ve topikal antifungal tedavilerin birleştirilmesine yardımcı olur.Oral antifungal ilaçlar. Bu ilaçlar genellikle ilk tercihtir, çünkü enfeksiyonu topikal ilaçlardan daha hızlı temizlerler. Seçenekler arasında terbinafin (Lamisil) ve itrakonazol (Sporanox) bulunur. Bu ilaçlar yeni bir tırnağın enfeksiyondan arındırmasına ve virüslü parçanın yavaşça değiştirilmesine yardımcı olur. Genellikle bu ilacı altı ile 12 hafta boyunca alırsınız. Ancak tırnak tamamen iyileşene kadar tedavinin sonucunu göremezsiniz. Enfeksiyonu ortadan kaldırmak dört ay veya daha uzun sürebilir. Bu ilaçlarla tedavi başarı oranları 65 yaşın üzerindeki yetişkinlerde daha düşük görünmektedir. 
  • Doktorunuz ciclopirox (Penlac) adlı bir antifungal tırnak cilası önerebilir. Günde bir kez enfekte tırnaklarınıza ve çevresindeki cildinize sürmeniz gerekir. Yedi gün sonra, yığılı tabakaları alkolle silerek temizlenir ve yeni uygulamalara başlarsınız. Neredeyse bir yıl boyunca her gün bu tür tırnak cilaları kullanmanız gerekebilir.
  • Doktorunuz,  enfekte olmuş tırnaklarınıza  bir mantar önleyici krem ​​önerebilir. Bu kremler, ilk önce tırnakları inceltirseniz daha iyi çalışabilir. Bu, ilacın sert tırnak yüzeyinden altta yatan mantarlara geçmesine yardımcı olur. İnce tırnaklar için üre içeren reçetesiz bir losyon uygulanır. Veya doktorunuz tırnağın yüzeyini (debride) bir dosya veya başka bir aletle inceltebilir. 
  • Doktorunuz, antifungal ilacı doğrudan tırnak altındaki enfeksiyona uygulayabilmesi için tırnağın geçici olarak çıkarılmasını önerebilir. Bazı mantar tırnak enfeksiyonları ilaçlara cevap vermez. Enfeksiyon şiddetli veya aşırı ağrılı ise doktorunuz kalıcı tırnak çıkarma önerebilir. 


Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bize s

Kaynak: Nail fungus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder