11 Ekim 2017 Çarşamba

El Çatlakları

Kuru ve çatlak eller sadece hoş olmayan bir görüntü değil aynı zamanda ilerleyen aşamalarda yaralara ve bu yaralardan kaynaklanan mikrop ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bundan kaynaklı kuru ve çatlak ellere bakım son derece önemlidir. Aşağıdaki yazıda sizlere kuru ve çatlak ellerinize nasıl bakım yapabileceğiniz yazmaktadır. İyi okumalar dileriz. 

Kuru ve Çatlak Eller 


Kaba, kuru veya pul pul olmuş elleriniz mi var? El çatlakları konusunda herkese dert mi yakınıyorsunuz? Ellerimizi gün içinde neredeyse yaptığımız her şey için kullanılırız. Onlar bizim için bu kadar çok çalışıyorsa, onlara biraz saygı göstermenin zamanı gelmiş demektir. Soğuk hava, kuru hava veya sürekli bulaşık yıkama nedeniyle yoğun su ve kimyasala maruz kalma gibi koşullar ellerimizi kurutur ve el çatlakları oluşumuna zemin hazırlar.

Ellerimiz aslında doğal olarak nemlendirme işlemini kendisi yapar ancak güneşe maruz kalma, rüzgar, kir ve temizlik maddelerinde bulunan kimyasallar bu işin yapılmasını engelleyebilir. Böylece hasar gören cilt, çevredeki zararlı maddelere ve güneşten gelen ultraviyole ışınlara karşı daha savunmasız bir hale gelir. Bu da ellerdeki kuruluğu ve çatlamayı arttırır, yaşlanmayı hızlandırır. Ayrıca ellerin sürekli suyla temas halinde olması, suyun eldeki doğal nemlendirici yağlarını alarak nem kaybına uğramasına neden olur.

Çatlak Ellere Çözüm 



  • Ellerinizin suyla geçirdiği süreyi azaltın. Yaptığınız iş; bulaşık yıkamak gibi sürekli suyla temas gerektiren bir işse ellerinizi korumak için plastik bir eldiven alın. Ayrıca bu işi çok sıcak veya çok soğuk su ile de yapmayın. Ellerinizi yıkarken; alkol ve parfüm içermeyen, yağ bazlı nemlendirici bir sabun kullanın. Sıcak hava üfleyen kurutucular yerine suyu emen bir havlu ile kurutun ellerinizi.
  • Elleriniz suyla temas ettikten sonra yağ bazlı bir nemlendirici kullanın. Lavabonuzun yanında bulunduracağınız nemlendirici losyon bunu her seferinde yapmanız gerektiğini size hatırlatacaktır. Kuru havalar derimizde bulunan nemi çeker ve ellerimizde dahil olmak üzere cildimizi kurutur. Bunu engellemek için yine nemlendirici kullanmayı ihmal etmemeliyiz.
  • Kış aylarında dışarı çıkarken, ellerimizi soğuktan korumak için eldiven giymeyi unutmayın. Cildi çizmeyecek, tahriş etmeyecek yumuşak eldivenler tercih edin.
  • El çatlakları artmış ve ağrıları sizi rahatsız ediyorsa; buz paketini veya dondurulmuş bir sebzeyi elleriniz üzerine koyun. Soğuk sizi rahatsız ederse 1-2 dakika aralıklarla tekrar edin. Bu acıyı hafifletmeye yardımcı olacaktır.
  • Evinizdeki havanın çok kuru kalmasını ve ellerinizin bundan etkilenmemesini sağlamak için bir ortam nemlendiricisi alabilirsiniz. Uyurken ortam nemlendiricisinin yatak odanızda çalışır konumda olması tavsiye edilir.
  • Ayrıca vücudunuzu nemli tutmak ve cildinizin daha fazla kuruyarak el çatlakları oluşturma riskini azaltmak için gün boyunca bol bol su için, vücudunuzda su kaybına neden olan kahve ve alkollü içeceklerden kaçının. Tüm bu tavsiyelere uyduğunuz halde ellerinizde bir gelime görmüyorsanız doktorunuza danışmanızda fayda var. El çatlakları herhangi bir hastalığın sonucu olarak çıkabileceği gibi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Doktorunuz gerekli kontrolleri yaptıktan sonra sizi bilgilendirecektir.

El Çatlakları için Doğal Nemlendirici 


Deniz topalak yağı egzamanın tedavisinde son derece etkilidir ve kuru ve kaşıntılı elleri rahatlatır. Kuşburnu tohumu , sardunya ve avokado yağları kuru cildiniz üzerinde eşit derecede rahatlatıcı bir etkiye sahipken, shea yağı ellerinizi nemli ve beslenmiş halde tutar.

  •  ½ fincan shea yağı
  • 6-7 damla deniz cehri yağı
  • 6-7 damla kuşburnu tohumu yağı
  • 6-7 damla sardunya yağı
  • 1 çay kaşığı avokado yağı
 
Shea yağı çift kazanda eritin. Yumuşadıktan sonra, ocaktan alın. Avokado yağı ekleyin ve karıştırın. Uçucu yağları ekleyin ve karışımı kremsi bir doku elde edinceye kadar iyice çırpın. Bir cam kavanozda saklayın ve günlük el kreminiz olarak kullanın. 

 
El kuruluğu ve çatlaklarınız için ayrıca El Bakımında Bitkisel Yağlar yazımıza bakabilirsiniz. Soru ve görüşlerinizi yorumlar kısmından bize iletebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder